EVDE AVOKADO BİTKİSİ YETİŞTİRME

Sanırım aralıklarla kendimi kaybediyorum. Bu iş giderek ciddileşmeye başladı. Bir kere her sabah uyanınca onlara bakmadan günüm başlamıyor. Bazen bir fincan iyi kahve içmenin zevkini onları izleyerek çıkarıyorum. Bu bir aşk… Avokado Bitkisi yetiştirmek artık bir yaşam tarzı benim için. Bir çekirdeğin kök çıkartması ve tepesinden büyüyen yeşil filiz için heyecan duymak kulağa garip gelse de, bu böyle. Peki çekirdekten bir bitki yetiştirmek kolay mı? Bakımı nasıl? Meyve verir mi? Şimdi sakince arkanıza yaslanın ve Evde Avokado Bitkisi Yetiştirme tüyoları içeren yazımın tadını çıkarın.

Size avokado’yu sevdirmeyi başardım mı? Yoksa nefret mi ettirdim bilmiyorum? Beni instagram‘dan takip edenler ne demek istediğimi anlar. =)) Bizim evde bol bol avokado tüketiliyor. Önceleri kıvamında olgunlaşmış bir avokadoyu ikiye ayırıp çekirdeği yerinden sökerek, hunharca ezmeye başlardım. Ta ki lezzetli bir guacamole olana dek. Çekirdek, çöpte. Bir gün, çekirdeği tam çöpe atmak üzereyken avuçlarımın  bir kalp atışı hissettim, demeyeceğim tabii ki. Bu kadar çok avokado tüketip çekirdeğini çöpe atmanın ziyan olduğunu düşündüm. Sosyal medyada bir kaç kere avokado bitkisi yetiştirenlere rastlamıştım. Denemek asla bir şey kaybettirmeyecekti ve denedim.

AVOKADO ÇEKİRDEĞİ FİLİZLENDİRME

Çekirdeği güzelce yıkayıp kurulayın. Üstündeki kahverengi kabuğu soyup soymamak çok önem taşımaz. İki türlü de bitkiniz köklenebilir. Düzen takıntınız varsa kazımadan ve çekirdeğe zarar vermeden soyabilirsiniz.

Öncelikle çekirdeğin alt ve üst kısmını ayır etmeniz gerekli. Çoğunlukla alt kısmı daha geniştir ve kök çıkarmasına yarayacak hafif birleşme yeri bulunur. Buraya avokadonun poposu diyelim. :)) 3 adet kürdanı eşit bir şekilde çekirdeğin yarısından biraz daha yukarıda olacak şekilde saplayın. Kürdan yaklaşık 60 derecelik bir açı ile saplanırsa daha iyi olacaktır. Buradaki amaç; çekirdeğimizi bardağa koyduğumuzda içine düşmemesi. Yoksa sağlıklı bir kök elde edemeyiz. Bir bardak temiz suya kürdanla sabitlenmiş çekirdeği oturtun ve evinizin en çok güneş alan cam kenarına koyun. 

Bu aşamadan sonra yapılacak şey, çekirdeğin poposundan suyu eksik etmemek. =)) Gün ışığı ve su köklenme için yeterli olacak. Size kalan şey ise sabretmek. Bazı çekirdekler 1 ayda köklenirken bazı tembel tenekelerin köklenmesi 3 ayı bulabiliyor. Sakın çekirdeğim köklenmedi diye atmayın, ona biraz zaman verin. Suyun renginde farklılık ve küf oluşmuşsa atabilirsiniz. O çekirdek, ölmüştür. 

Kök çıkmaya başlayınca bitki daha fazla su tüketir. Suyun azalmamasına dikkat etmeli ve haftada bir değiştirmeliyiz. Bir süre sonra çekirdeğinizin tepesinden çatlayacak ve tazecik bir filiz çıkacak. Birkaç yaprağı oluşana kadar cam kenarından ayırmayın.

AVOKADO BİTKİSİ BAKIMI

Bitkinizin yaprakları biraz büyüdükten sonra onu direkt güneş ışığı alan yerden kaldırıp, yarı gölge bir alana almalısınız. Yapraklar çıktıktan hemen sonra toprağa gömebilir veya sudaki halinin tadını biraz daha çıkarabilirsiniz. Benim bitkilerim, boyu 25 cm’deyken bile suda kalıyor. Çünkü büyüyen kökü görmek beni çok mutlu ediyor. Onlar bana dünyadaki uzaylıları anımsatıyor, şuna baksanıza. :))

Bitkinizi, çekirdeğin tepesi görünür olacak şekilde küçük bir saksıya dikin. Ben torf kullanıyorum. Bitki için toprağın nemli olması önemlidir. Ama uygun bir nemlilik. Ne çok, ne de az. Toprağa parmağınızı batırdığınızda asla kupkuru olmamalı. Yeterli nemlilik ve gün ışığı alan bir odada çok mutlu olacaktır. 

Bitkinizin boyu yaklaşık 15 cm’e ulaştığında budama yapmanız gerekebilir. Budama işlemi bitkinizin daha sağlıklı ve canlı olmasına neden olur. Benim gibi bitkisine kıyamayanlarınız olacaktır. Ben bitkilerinin yarısını budayıp yarısını budamadan bırakanlardanım. :)) Budama işlemi için, yaklaşık 13-15 cm’lik bitkinizin tepesinde yeni çıkan minik taze yaprakları tutup gövdesinden kopartın. Tüm işlem bu kadar. Budama ve topraklama işlemi için hazırladığım videoyu youtube‘dan izleyebilirsiniz.

İşte bu kadar! Tüm imkanları sağladıktan sonra bitkiniz büyümeye devam edecek. Bitki büyüdükçe saksınızı da büyütün. Ben henüz bir bahçeye dikim yapabilecek seviyeye gelmedim. Avokado ılıman iklim seven ve rüzgar istemeyen bir bitkidir. Bu sebeple dikilecek yer önemli. O aşamaya gelebilirsem sizinle paylaşmak adına bir devam yazısı yazacağıma emin olabilirsiniz.

Meyve verme konusuna gelirsek, neden olmasın? :)) Öylece bırakırsanız meyvesi pek bir işe yaramayabilir. Yani yabani bir tür olur. Onu meyve veren bir ağaç ile aşılamalısınız. İşte o zaman sabahları avokado tostunuzu kendi ağacınızın meyvesinden yapabilirsiniz. 

 

Hayatın küçük tomurcuklarıyla eğlenin,

ve sevgiyle kalın.

 

Fotoğraflar: Tuğçe Tüzün – Yiğit Ali Tüzün

 

Youtube, Tugce Tuzun Kanalı – Avokado Bitkisi Nasıl Yetiştirilir? 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.